• Skip to content
  • Skip to footer

FusionsNYT

Nyt fra UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

  • Værktøjer
  • Dokumenter
  • Organisation
  • Tværgående projekter
    • Ny fælles strategi
    • Fælles kvalitetssystem
    • Digitaliseringsstrategi
    • Digitalisering af kvalitetssystem
    • It-konsolidering
    • UCL Blanketter (SDBF)
    • ESDH
    • Informationssikkerhed og GDPR

Spørg om alt

Denne side er dedikeret til dine spørgsmål vedrørende fusionsprocessen. Send os dine spørgsmål via formularen nederst på siden, så vender vi tilbage med et kvalificeret svar hurtigst muligt.

Alle spørgsmål og svar vil løbende blive publiceret her på siden. Målet er sammen at få skabt en FAQ, der giver svar på spørgsmål vedrørende en eventuel fusion.

Nyeste spørgsmål og svar

Kan vi ikke få skabeloner med det nye design lagt ind i UCL apps? Jeg har indsendt et forslag til slide, men det bliver ikke godkendt. Hvem skal man henvende sig til?

Under menupunktet ‘Værktøjer‘ findes powerpoint-præsentation med nyt logo og ny visuel identitet. I forhold til UCL app, så henviser vi til at du tager fat i afdelingen ‘Digitalisering og Læring’.

Med den nye mailsignatur kommer mails til at se mærkelige ud pga. den gamle skrifttype i selve teksten. Kommer der opdaterede retningslinjer omkring skrifttyper?

Ny skrifttype i mails

Det er muligt at vælge den samme skrifttype til indholdet i mails. Dette gøres ved:

  1. Filer->Indstillinger

 

  1. Vælg Brevpapir og skrifttyper

  1. Vælg skrifttype ved Nye e-mails

  1. Skift skrifttype til Arial Normal 10, vælg farven sort og tryk Ok

5. Skift også skrifttypen ved Svar på eller videresendelse af meddelelser.

Farvefejl i signatur

En farvefejl har sneget sig ind i signaturen som er sendt ud, den viser sig når man besvarer eller videresender mails.

Teksten i signaturen skal være sort både i nye meddelelser, svar og videresendelser. Derfor skal brugerne markere teksten over den blå-grønne streg og vælge sort (ikke automatisk), og gentage dette med teksten under stregen. Og gemme ændringerne.

Mange nye UCL kollegaer efterspørger en nøglebrik til de kontorer, de arbejder på, når de er på Seebladsgade. Hvornår kan de få det?

Der arbejdes på at alle medarbejdere fra medio august er inde i samme system, således at man kan udfylde en blanket og få udleveret en personlig nøglebrik i informationen på Seebladsgade.

Hvad er UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskoles fremadrettede nummer/e-mail til IT Service?

Fra 1. august kan It-servicedesk kontaktes på telefon 6318 4444 eller mail it-servicedesk@ucl.dk. Efter 1.9 hvor alle brugere er oprettet, kan man endvidere anvende serviceportal på https://servicedesk.ucl.dk/

Finans Viden Center (nuværende center hos EAL), hvor hører det til i den nye organisation

Finans Viden Centret leverer fortsat særligt tilrettelagte uddannelsesmoduler til finanssektoren, og er organiseret i Finans og Økonomi, under uddannelseschef Peter Michael Frederiksens ledelse.

Hvornår ligger officeskabeloner klar med nyt logo?

Officeskabeloner med nyt logo er under udarbejdelse og vil senest være klar til brug 1. august.

Er der en plan for hvornår de to institutioners netværk sammenlægges, således det er muligt for alle medarbejdere at tilgå siden data.ucl.dk?

Der etableres nyt fælles netværk på EAL i løbet af august, hvorefter de forskellige it-systemer flyttes gradvis over i det fælles regi. Dette arbejde forventes at være færdig ved årsskiftet. Der er nedsat en arbejdsgruppe, der analyser og udarbejder tidsplanen for valg og sammenlægning af de mange forskellige it-systemerne samt de forskellige indbyrdes afhængigheder. Det forventes, at tidsplanen klar i løbet af juni måned. Dette vil blive meldt ud på fusionnyt.dk

Vil mit.ucl.dk og stud.ucl.dk bestå?

Kommunikationsafdelingen arbejder i øjeblikket på en samlet plan for de platforme, der i den nye institution skal fungere som eksternt website, samt intern kommunikation til henholdsvis medarbejdere og studerende.

Første mål er, at lancere en ny fælles hjemmeside rettet mod kunder (herunder kommende studerende samt kursister) og samarbejdspartnere. Dernæst kommer den vigtige opgave med at etablere de bedst mulige platforme for intern kommunikation.

Det er derfor uvist om UCL’s interne kommunikationsplatforme mit.ucl.dk og stud.ucl.dk vil bestå.


Hvad kommer den nye institution til at hedde?

Navnet  på den fusionerede institution er UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole. Det nye navn tager selvfølgelig udgangspunkt i den nuværende forkortelse for University College Lillebælt, men skal fremover forstås som et selvstændigt navn og ikke som en forkortelse.

Med underteksten ”Erhvervsakademi og Professionshøjskole” sikres forankringen og det solide fundament i de to institutioner, der indgik fusionen. I det nuværende navn Erhvervsakademiet Lillebælt er ”Erhvervsakademi” det mest betydningsbærende og genkendelige for omverdenen.

De første elementer af den nye visuelle identitet er også på plads. Læs mere her.


Hvornår gælder det nye navn fra?

Nyt navn er først gældende når fusionen er endeligt godkendt af ministeriet. Den endelige godkendelse forventer vi er hus den 1. august 2018.

Hvad bliver forkortelsen - og dermed domæne og email-adresse?

Den fusionerede institution kommer til at køre videre med domænet ucl.dk – der også vil blive brugt til medarbejdernes emailadresser. I omtalen af institutionen opfordres til at benytte institutionens fulde navn UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.

Vil fusionen skabe bedre råd til undervisningsrelaterede aktiviteter?

Det er tilkendegivet i fusionsgrundlaget, at andelen af udgifter til administration og ledelse ikke vokser, men tværtimod vil falde relativt i de kommende år. Hvor meget det er muligt at nedbringe, er der ikke lavet beregninger på, og det kan vi derfor ikke give noget sikkert bud på på nuværende tidspunkt.

Det er dog ikke det samme som, at der i absolutte tal bliver flere penge til rådighed til undervisning. Det skyldes, at man politisk i de senere år og også i de kommende år, som det ser ud nu, har besluttet, at der skal spares på uddannelse. Derfor må vi forvente, at der løbende vil skulle ske besparelser også i de kommende år på undervisning.


Spørgsmål og svar fra før beslutningen om fusion


Hvem sidder i styregruppen for fusionsprocessen?

Medlemmerne af styregruppen er: Peter Zinck (bestyrelsesformand for EAL), Lone Engberg Thomsen (næstformand for EAL) Poul Erik Madsen (bestyrelsesformand for UCL), Peter Rahbæk Juel (næstformand for UCL), Jens Mejer Pedersen (rektor ved EAL) og Erik Knudsen (rektor ved UCL).

Hvad betyder fusionen for de igangværende institutionsakkrediteringer hos EAL og UCL?

I forhold til akkrediteringen er reglerne sådan, at de to institutioner – uanset at UCL vil blive den videregående institution – vil kunne overføre resultaterne af de respektive akkrediteringer. Skulle der blive tale om betingede akkrediteringer eller lignende, kan dette også håndteres inden for de kendte rammer. Den fusionerede institution skal akkrediteres på ny – som samlet institution – igen efter 4-5 år.

Hvordan er økonomien i de to uddannelsesinstitutioner?

Overordnet er der tale om to sunde virksomheder, hvilket revisionen har bekræftet. UCL har den største egenkapital, mens EAL har det største overskud. Desværre ser det ud til, at begge institutioner vil tabe (til sammen ca. 4,5 mio. kr.) på den kommende takstreform. De specifikke tal kan du se i det indledende fusionsdokument på fusionsnyt.dk/dokumenter.

Bliver der mulighed for at stille spørgsmål til processen?

Du kan til enhver tid stille spørgsmål her på fusionsnyt.dk via formularen nedenfor. Vi vil besvare dit spørgsmål hurtigst muligt, og tilbagevendende spørgsmål vil blive tilføjet denne FAQ. Du kan også indsende dit spørgsmål til Fusionssekretariatet. Find kontaktinformation på fusionsnyt.dk/sekretariatet.

Hvornår træffes der beslutning om en fusion?

EALs bestyrelse træffer principbeslutning om en fusion på deres bestyrelsesmøde den 2. oktober. UCLs bestyrelse træffer principbeslutning på deres bestyrelsesseminar den 10. og 11. oktober.

Bliver der lukket uddannelser?

Fusionen handler ikke om at nedlægge uddannelser. Tværtimod. Den fusionerede institution vil have mulighed for på sigt at kunne udbyde nye interessante uddannelser, der kombinerer fagligheder på tværs og uddanner til fremtidens behov.

En væsentlig målsætning for fusionen er, at uddannelserne ved EAL og UCL skal fortsætte uændret på bagkant. Forhåbentlig vil både studerende og undervisere opleve, at det øgede samarbejde på tværs giver nye spændende muligheder.


Lukkes der campusfaciliteter?

Nej, vi fastholder vores campuser i de byer, vi er i. Et vigtigt element i beslutningsgrundlaget er en redegørelse for, hvordan vi vil skabe levende campuser i den fusionerede institution, der kan stå alene, men også drager nytte af de synergier, der kan opstå på tværs af vores lokaliteter i byer som Odense og Vejle, hvor den fusionerede institution vil have flere lokaliteter.

Vil der komme individuelle campusledelser?

Det er ikke noget, vi har tænkt helt til ende endnu. Men vi forestiller os ikke, at vi skal have flere selvstændige campusledelser. Derimod vil rektor og prorektor sandsynligvis få tildelt hvert sit ansvarsområde fx Vejle/Jelling og Odense/Svendborg. Det bliver så rektor/prorektors opgave at udvikle campusstrategier for sit ansvarsområde.

Bliver en større institution ikke tungere strategisk?

Styrelser og minisiteriet vil være meget opmærksomme på, at den fusionerede institution kan præsentere en organisation, der sikrer hurtig tilpasningevne og effektive ledelsesgange. Vi har forpligtiget os på at lave en organisation, der kan agere agilt og hurtigt i forhold til at tilpasse sig fremtidens behov.

Bliver der mindre lokal ledelse?

Nej, det er et vigtigt kriterie, at vi kan skabe en organisation, der ikke bliver tung og centraliseret, selvom vi bliver flere medarbejdere og studerende. Der vil fortsat være et stærkt lokalt fokus på de forskellige campusser.

Bliver der plads til forskelligheder?

Der arbejdes intensivt på at få lagt den helt rigtige strategi for, hvordan vi sikrer, at den fusionerede institution rummer en klar fælles identitet og sammenhængskraft samtidig med, at der skabes gode rum for de forskelligheder, der vil være, når man både uddanner bygningskonstruktører og folkeskolelærere inden for samme institution.

Potentialet ligger i at se på, hvordan de forskellige professioner kan samarbejde. Eksempelvis i forhold til at bygge fremtidens skoler, der hænger sammen både når det kommer til didaktiske læringsrum, logistik og et sundt indeklima.


Er fusionen en spareøvelse?

Nej, sparekravene og ønsket om at frigøre ressourcer har ikke været en af bevæggrundende for at starte en fusionsproces. Både EAL og UCL er allerede underlagt sparekrav, der betyder, at vi skal spare 2% om året frem til 2020. Udfordringen ift. at frigøre disse ressourcer er uændret ift. en fusion.

På længere sigt håber vi, at vi kan finde nogle områder, hvor vi kan arbejde smartere, hvis vi kombinerer den fælles know-how vi har fra de to institutioner.

Økonomisk set er målet med en fusion at skabe mere uddannelsesaktivitet og dermed større indtjeningsgrundlag, hvilket er det bedste grundlag for fastholdelse af arbejdspladser fremadrettet.


Hvad med vores eksisterende samarbejdspartnere?

Vi vil have fokus på at fastholde og udbygge dialogen og kontakten til vores aftagere. Vi vil fortsat have et stærkt fokus på både de erhvervsrettede og offentlige sektorer. Det må ikke blive sværere at komme i tale med vores nye institution. Det er et væsentligt succesparameter for en fusion.

Bliver der rokeret rundt på uddannelsernes fysiske placering?

Vi er ikke optagede af at lave om ift. placeringen og organsieringen af vores campusser. Vi tager afsæt i at beholde de campuser vi har.

I beslutningsforslaget vil vi dog meget gerne beskrive udviklingsmulighederne. Vi vil gerne bruge vores fælles styrker til at udvikle vores campusser. Der er ikke nogen planer for at flytte uddannelser, men på sigt vil vi se på, om der kan opnås stærkere synergier ved at skabe nye uddannelsesmiljøer.


Er der snakket valg af systemer i den fusionerede institution?

Vi lever i en digital verden, og IT-systemer spiller en afgørende rolle i driften af en stor uddannelsesinstitution. Digitalisering er ligeledes et vigtigt parameter i  beslutningsgrundlaget.

Der er nedsat en arbejdsgruppe der kigger på, hvordan den fusionerede institution vil kunne drage nytte af eksisterende og potentielt kommende IT-systemer i alt fra uddannelsesaktiviteter til drift og administration.


Nogle administrative funktioner er outsourcet ved EAL – hvad skal der ske i den nye institution?

Det er vigtigt for vores nye institution at have et fælles grundlag. Derfor arbejdes der efter, at den fusionerede institution hjemtager en række af de funktioner, som EAL på nuværende tidspunkt har outsourcet.

Hvornår vil UCL og EAL reelt være fusioneret?

På baggrund af beslutningen om fusion har vi påbegyndt arbejdet med den omfattende sammenlægningsredegørelse, der skal danne grundlag for den endelige ministergodkendelse af fusionen. En sådan godkendelse vil tidligst komme i hus sommeren 2018. Teknisk set vil godkendelsen være med tilbageværende kraft til 1. januar 2018.

Frem til den endelige ministergodkendelse vil EAL og UCL formelt være to separate institutioner, der dog vil samarbejde på tværs for at finde gode løsninger på fremtidens organisation, funktioner, opgavebeskrivelser, campusstrategier samt tværgående initiativer.

Dette arbejde vil foregå i tæt samarbejde med medarbejdere og studerende.


Hvor vil den fusionerede institution få hovedsæde?

På nuværende tidspunkt har EAL hovedsæde i Odense og UCL har hovedsæde i Vejle. Det er endnu ikke besluttet, hvor den fusionerede institution til få hovedsæde. Denne beslutning træffes først på et senere tidspunkt.

Hvornår vil en ny ledelse og bestyrelse være på plads efter beslutning om en fusion?

På bagkant af en beslutning om fusion til oktober vil der blive nedsat en interimbestyrelse. Bestyrelsen vil ansætte en direktion i den fusionerede institution, som i løbet af oktober og november måned vil påbegynde arbejdet med at ansætte chefer på vicedirektørniveau samt stabschefer.

Udgangspunktet er at rekruttering til lederstillinger foretages internt. Lederne i en fusioneret institution får ansvaret for at lede processen med at lande den fremtidige organisering og opbygning inden for deres område.


Hvilke uddannelsesområder vil den fusionerede institution blive opdelt i?

De fem uddannelsesområder i en fusioneret institution vil være; Pædagogik og Samfund, Sundhed, Teknologi og Byggeri, Business samt Området for efter- og videreuddannelse. Sidstnævnte område sammenlægges fra start.

På uddannelsesområdet er organiseringen en videreførelse for så vidt angår UCL, mens der for EAL-uddannelserne sker en sammenlægning af de i alt 7 universer til to søjler. De tre merkantile universer bevares som sådanne, men lægges ind under et fælles område; Business, og universerne byggeri, multimedie ogIT, teknologi og laboratorie/jordbrug/proces samles i et fælles område, Teknologi og Byggeri.


Er en fusion omkostningerne værd?

Selvfølgelig er der nogle betragtelige omkostninger i forbindelse med at man fusionere. Men vi (rektorerne) tror på, at de positive gevinster på den lange bane vil opveje udgifterne til fusionen. Vi får et rigtig attraktivt studiemiljø, nye spændende uddannelser, og vi bliver en politisk set stor og stærk organisation, som ikke altid bliver overset, når de vigtige beslutninger træffes.

Hvornår vil man begynde at kommunikere omkring den nye institution?

Vi er formelt fortsat to institutioner frem til ministergodkendelsen af den fusionerede institution i sommeren 2018. Derfor vil vi ikke begynde at brande eller kommunikere en fælles institution før tidligst sommeren 2018. Det er vigtigt ikke at skabe forvirring hos de studerende, der skal søge optagelse på en uddannelse.

Hvilke fordele har fusionen for de studerende?

Vi vil med fusionen få nogle rigtig gode og store studiemiljøer, som vil være attraktive for kommende studerende. Derudover håber vi også på at kunne oprette nogle nye spændende uddannelser/toninger på nuværende uddannelser, som vil tiltrække endnu flere studerende. Man kunne fx forestille sig læreuddannelsen med en toning der har fokus på læring og gaming. Vi vil få mulighed for at oprette uddannelser, som ikke findes andre steder, og som folk måske ligefrem vil ’rejse’ for at tage.

Er der prioriteret penge til udvikling af fx nye uddannelser?

I beslutningsgrundlaget er der beskrevet en række potentialer ved fusionen heriblandt muligheden for at oprette nye uddannelser. De potentialer skal selvfølgelig også udfoldes i praksis, så der skal selvfølgelig afsættes penge til det formål. Det vil blive bestyrelsens helt store opgave at holde os oppe på dette, da det er helt afgørende for beslutningen om fusionen. Vi vil starte der, hvor vi i første omgang ser det største potentiale for at starte nye uddannelser/spor. På denne måde kan de personer, der virkelig brænder for det få mulighed for at gå forrest.

Vil man i den fusionerede institution satse endnu mere på forskning?

Forskningsmiljøer tager tid at bygge op, og de kan måske i nogle tilfælde være for svære for os selv at bygge op. Men pt har vi hver især nogle gode forskningsmiljøer, som vil kunne arbejde godt sammen med universiteternes – her kan vi bidrage med praksisnærhed, som jo også i høj grad adskiller os fra universitetets forskning.

Hvordan træffes beslutningen?

Bestyrelsen for EAL træffer beslutning om en fusion på deres møde den 2. oktober. Bestyrelsen for UCL træffer beslutning på deres møde den 11. oktober. For at sikre begge bestyrelser ro til at træffe en beslutning er det besluttet, at der ikke meldes noget ud før begge bestyrelser har stemt.​

 

Formular til spørgsmål:

Footer

Dokumenter
Organisation

Nyheder om UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole.